هدف مصریها از ساخت سریال حشاشین چه بود؟

نشست نقد و بررسی سریال حشاسین با حضور حجتالاسلام مهدی فرمانیان استاد تمام دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی، حجتالاسلام سید علی بطحایی مدیر کل پژوهش دانشگاه ادیان و مذاهب، فرقهشناس و پژوهشگر جریانهای اسلامی و مهدی علمی دانشور استادیار ادیان شرق دانشکده ادیان و مذاهب برگزار شد.
به نقل گزارش بانی فیلم ، بطحایی بحث خود را با موضوع جریان های فکری مصر آغاز کرد و گفت: سریال حشاشین نسل جدید را درگیر کرده است. نسل جدید بر خلاف ممانعتها این سریال را دیدند. نظر کلی بنده از سریال همان ضرب المثل معروف است که گفت «بعضیها کج گفتند، اما رج گفتند.» کج گفتنش با آقای دکتر فرمانیان و دانشور است و رج گفتنش با من. رج گفته یعنی برنامه و هدف دارد و کار او روی حساب است. روی جریانهای فکری، این سریال را ارائه داده است. این سریال را در قد و قواره سریال تاریخی نبینیم بلکه این فیلم، یک نبرد جریانی است که صحنۀ آیندۀ جهان اسلام را تشکیل میدهد. نبرد جریان های فکری در این اتفاق رخ میدهد. به چه معنا؟ جریان شناسی جهان اسلام حوزه مغفولی است. آینده پژوهیِ آن، مغفول تر است و از همه مغفول تر، نبرد بین جریانهاست که صحنه آینده جهان اسلام را شکل میدهد. در مصر و تونس و مغرب و ترکیه همین گونه است. تلاقی جریان ها صحنه آینده جهان اسلام را می سنجد.
وی افزود: اسلام سنتی خیلی در تلاقی با جریانات وارد نمیشود و حاشیه امنی برای خود دارد. روشنفکری هم بدنهی مردمی ندارد و حضور اجتماعی هم نمیتواند داشته باشد؛ منتها سه جریانِ اسلام سلفی با قرائت جامعی که دارد و نیز اسلام سیاسی و اسلام سکولار صحنهی آینده جهان اسلام را میسازند که باید در حوزه آیندهپژوهی به آن توجه کنیم تا به مشکلی برنخوریم.
سریال حشاشین به نزاریان شام ارتباط دارد
بطحایی گفت: باید به نکته ای توجه شود؛ اگر توجه نکنیم، بقیه تحلیلها فایده نخواهد داشت. چون بعضی می گفتند این سریال آمده تا ولایت فقیه یا مهدویت را بزند، اما سرحلقه این سریال این است که چرا مصر این دغدغه را داشت؟ چون نزاریان ارتباطی به مصر ندارد. نزار پس از اینکه از خلیفه نهم عزل می شود، مدت کوتاهی به اسکندریه مصر میرود و مدتی در آنجا میماند. برای اینکه نشان دهد من حکومت دارم، سکهای ضرب میکند که ظاهراً در موزه آقاخان تورنتو نگهداری میشود. مدت کوتاهی حکومت میکند و بعد لشکری میآید و او را میکشند. بنابراین این سریال به مصر مربوط نیست به لوئانته یا نزاریان شام ارتباط دارد و عمدۀ آن به ایران مرتبط است. مصر به خاطر مصرف داخلی و مخالفت با اسلام سیاسی و آمادگی جهان اسلام به این سریال پرداخت. بعید هم نیست در آینده به دیگر جریانها و فرقهها بپردازند و ما با اسلام سیاسیهراسی مواجه شویم. پنج قسمت اولش است که به اسلام سیاسی بر خورده است.
مصر لیدر جریان فکری جهان اسلام است
وی با طرح این سؤال که در مصر چه اتفاقاتی افتاد، گفت: باید موجهای تاریخی مصر را یک مرور کنیم و بعد ببینیم اسلام سنتی و سایر جریانهای فکری چه واکنشی نسبت به این موجها داشتند. از 226 سال قبل در 1213 قمری یا 1798 میلادی که ناپلئون حمله میکند و میگویند توپهای ناپلئون مسلمانان را بیدار کرد، تقریباً 6 موج مصر را فرا گرفت. مصر با بقیه کشورهای عربی تفاوت دارد. کشورهای عربی پول دارند، اما مصر پول ندارد.
بحطایی ادامه داد: کتابی با نام «مصر از زاویهای دیگر» از خانم جمیله کدیور منتشر شده است. سفرنامه 300 صفحهای جریانات فکری را در آن بازه زمانی خوب ریشهکاوی کرده است. مصر مهم است. شناخت مصر مهم است. این سرزمین، لیدر جریان فکری جهان اسلام است. از 226 سال قبل تا الان جریان اول که تاکنون ادامه دارد، محمدعلی پاشا و طهطاوی بود. کتابی با عنوان «تخلیص الابریز فیتلخیص باریز» نوشته شد. یعنی پاکسازیِ آب را بیاور تا چهره مشعشع پاریس را نشان دهیم. در این کتاب اولین واکنشهایی که اسلام نسبت به مدرنیته و حمله ناپلئون دارد و علت عقب ماندگی اسلام را خوب تحلیل کرده است. اینها نسل اول هستند که با سختافزارهای غرب مواجه می شوند که چرا غرب از جهتهای مختلف جلوتر از ما است. این جریان شکست می خورد.
این پژوهشگر فرقهها گفت: نسل دوم امثال سید جمال است که بیداری اسلامی را مشخص میکند و عبدُه که اسلام انقلابی و بیداری را مطرح میکنند. نسل سوم، با جنگ جهانی اول مواجه می شود که سعد زغلول است. در این دوران بریتانیا جدا میشود.
روح فرهنگیِ حاکم بر مصر را تفکرات سکولار شکل میدهد
وی با اشاره به اینکه از کنار نسل چهارم و پنجم سه جریان شکل میگیرد،افزود: یکی پان عربیسم است به سردمداری جمال عبدالناصر. او ناسیولانیست دیکتهای و دیکتاتوری است. دوم، حسن البناء است که در همین دوران، شکلگیری اسرائیل را شاهدیم. پانعربیسم در مصر خودش را خوب نشان میدهد. در کنارش طه حسین است که نباید آن را متعلق به گذشته بدانیم. دقیقترین بستهای که درباره سکولاریزم و لیبرالیسم در مصر ارائه میشود، متعلق به اوست. در کتابهای «فی الأدب الجاهلی»، «فی التاریخ الجاهلی» و «مستقبل الثقافه فی مصر» اندیشه خود را میگوید. تکلیف خودش را مدرنیته مشخص می کند. به جهان اسلام نسخه میدهد که چه قسمتهایی از فرهنگ غرب را بگیریم. وزیر امروزین مصر میگوید روح فرهنگیِ حاکم بر مصر، طه حسین است.
بطحایی گفت: الان در مصر دوئلی بین اسلام سیاسی و اسلام سکولار است. تقریباً اسلام سنتی جمع شده است. تنها یکی از مشاوران احمد الطیب گفته بود سریال حشاشین به فرقهگرایی منتج میشود. اسلام سنتی در مصر اسلام کاملاً کنترل شده است. در هر صورت الأزهر واکنش مطلوبی ندارد. اما میداندار در تمام این صحنهها، خالد منتصر و عکاشه است. اینها افراد تأثیرگذاری هستند. پزشک خالد در خیلی از حوزهها وارد شده و سکولاریزم است. او دو سفر به آلمان و هلند میرود. میگوید واکنشها را نسبت به حشاشین میدانم. با مسلمانان هلند که صحبت کردم، از لحاظ لهجه انتقاد کردند، اما از نظر جریانی میگویند، به نظر ما بهترین فیلمی است که توانسته اسلام سیاسی و تکفیریها را منکوب کند.
وی با تصریح بر اینکه خوراک این فیلم کاملاً جریانشناسانه است و تاریخی نبینیم، در بیان راهکار گفت: اما چکار کنیم؟ به ذهنم میآید اسلام سنتی و مراجع تقلید باید سکوت کنند، همچنان که خود اسماعیلیها سکوت کردند. صحبت درباره نزاریان باید متولی داشته باشد. ایران جزو تاریخش است، اما درباره حشاشین که مقداری مسئله دارد، نمیتواند صحبت کند. باید امثال آقاخان صحبت کنند. ما انتظار داریم وارد صحنه شود. البته آقای داریوش محمدپور از مؤسسه اسماعیلیه واکنشی داشت.
منبع: etemadonline-659130
مجری قدیمی صداوسیما مجری برنامه پزشکیان در دانشگاه تهران بود +عکس
فرهنگ و هنر
درخشش دختران وزنهبرداری ایران با ۶ مدال رنگارنگ
ورزش
آکسیوس مدعی شد: دیدار ترامپ و نتانیاهو در روز چهارم فوریه (۱۶ بهمن) در کاخ سفید
جهان
عراقچی خبر دیدار با ایلان ماسک را تکذیب کرد + فیلم
ایران
محدودیتهای تردد در تهران برداشته شد
جامعه
حمایت بایدن از عادیسازی روابط باکو-ایروان
جهان
شوک بزرگ بعد از المپیک؛ رنگرز استعفا داد!
ورزش
احتمالا تا قبل از انتخابات آمریکا جنگ جهانی سوم آغاز خواهد شد
جهان
تصاویری تلخ و آزاردهنده از حال و روز کودکان در غزه + عکس
جهان
مبلغ افزایش حقوق بازنشستگان در آذرماه
جامعه
عکس | تکذیب اینستاگرامی علیرضا دبیر
ورزش
برگزاری جلسه فنی تیم ملی فوتبال ایران
ورزش
احتمال درگیری میان تهران و تل آویو بالاست؛ ترکیه و منطقه باید برای آن آماده باشند
جهان
ایران به سمت ساخت سلاح هستهای میرود؟
ایران
مذاکرات آتشبس در غزه به بنبست رسید
ایران
پرسپولیس - سپاهان فقط با هواداران زن
ورزش
فوری| دومین حادثه هوایی برای روسایجمهوری جهان در کمتر از یک ماه؛ هواپیمای رئیسجمهور مالاوی ناپدید شد!
جهان
مخالفت بیرانوند با شرط پرسپولیس؛ گلر سرخها در آستانه جدایی
ورزش
توضیح سپاهان در پی ایجاد برخی حواشی درباره جذب ویسام بن یدر
ورزش
اولین جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد کارگران برگزار میشود
جامعه
حمله به عزادارن حسینی در عمان
جهان
اشتباه فاحش مدیریت سعدآباد در تبریک میلاد حضرت مسیح؛ نام این تابلو مولود کعبه است نه مسیح! + عکس
فرهنگ و هنر
مدارس و ادارات تهران فردا دوشنبه 6 اسفند 1403 به علت سرما تعطیل میشود؟
جامعه
ظاهر شوهرم به من نمیآید، طلاق میگیرم
جامعه
اولویتها و چالشهای بازارها در دولت چهاردهم
اقتصاد

چهارمین بلیت آسیایی در دست تراکتور!
ورزش

معاون دادستانی کل کشور: دستگاه قضا در کوتاهترین زمان مقصران حادثه بندر شهید رجایی را اعلام خواهد کرد
جامعه

خانعلی زاده: پوتین با پیشنهاد سلطان عمان مبنی بر انتقال ذخایر هستهای ایران به روسیه مخالفت کرد
جهان

الاهلی عربستان قهرمان نخستین دوره لیگ نخبگان آسیا شد
ورزش

رسول صدرعاملی به سینماها آمد
فرهنگ و هنر

درخواست رسمی تراکتور به استقلال رسید
ورزش

انتصاب سجاد سلطانزاده به عنوان رئیس امور سیاست خارجی و بینالملل
جهان
پایگاه خبری بینش امروز با مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
تمامی حقوق برای پایگاه خبری بینش امروز محفوط است.
طراحی شده در: فرامین دیتا استودیو